Dubnový Newsletter ŠSČR

Mistrovství světa seniorských družstev 2020

Mistrovství světa seniorských týmů se odehrálo v Praze od 6. do 12. března, kdy bylo ukončeno z důvodu zpřísnění bezpečnostních opatření kvůli koronaviru a stihlo se tak odehrát 7 kol místo plánovaných 9. Česká republika v takto zkráceném turnaji získala tři medaile!
V kategorii mužských týmů nad 50 let zvítězil tým USA, české A družstvo (Hráček, Hába, Velička, Langner, Konopka) skončilo na 3. místě. V ženské kategorii získala Česká republika (Richtrová, Kubíková, Svobodová, Čejková, Táborská) dokonce stříbrné medaile, když první místo braly Rusky.
V kategorii mužských týmů nad 65 let zvítězilo Rusko těsným rozdílem před Francií, nejlepší český tým skončil na 8. místě (Jansa, Hausner, Lechtýnský, Špaček, Možný). Ženský tým České republiky v této kategorii skončil druhý za Německem (Možná, Přibylová, Modrová, Sunková).
Podrobnosti o mistrovství světa naleznete na webu ŠSČR.

Neil Farell (2183) – Petr Hába (2470), MS seniorských týmů 2020, ČNT
diagram Farell-Haba

Černý v pozici na diagramu zahrál 35… hxg3, přišlo 36. fxg3 Vh6 37. Ve8 Db1+ 38. Kg2 Dh1+ a bílý se před brzkým matem vzdal. Tato výhra pomohla k celkové výhře 3-1 nad Skotskem v 6. kole a vynesla tým České republiky na průběžné druhé místo.

Vyhlaseni MS seniorskych druzstev 2020

Vyhlášení vítězů – kategorie mužů nad 50 let (zdroj: fotogalerie V. Jagr)

MČR juniorů a dorostenců a MČR mládeže do 16 let

MČR juniorů a dorostenců i MČR mládeže do 16 let se souběžně odehrálo v Koutech nad Desnou ve druhém březnovém týdnu, celé akce se zúčastnilo 312 hráček a hráčů hrajících v 11 turnajích. Bohužel do průběhu turnaje zasáhla postupující pandemie koronaviru a všechny turnaje MČR mládeže (včetně doprovodných turnajů) byly ukončeny po 7. kole, uzavřené MČR juniorů a dorostenců bylo dohráno v plánovaných 11 kolech. Mistry ČR pro rok 2020 se stali: Viktorie Buchtová (D10), Delgerdalai Bayarjavkhlan (H10), Adéla Janoušková (D12), Jáchym Němec (H12), Anna Voříšková (D14), David Hák (H14), Olga Dvořáková (D16), Adam Frank (H16).
MČR juniorů a dorostenců vyhrál Marek Miča (8,5 bodu z 11 kol) před Alexandrem Skalským (7,5 bodu) a Vojtěchem Říhou (6,5 bodu). Závěrečná tisková zpráva z celého festivalu je na webu ŠSČR.

Vyhlaseni MCR junioru 2020

Vyhlášení vítězů MČR juniorů a dorostenců (zdroj: fotogalerie pořadatelů)

Špatné zprávy kvůli pandemii koronaviru

Řada naplánovaných šachových akcí musela být přerušena, zrušena či přeložena kvůli aktuálnímu vývoji v souvislosti s epidemií koronaviru SARS-CoV-2. Během března měla proběhnout další kola soutěží družstev, bohužel šachovým svazem řízené soutěže družstev (Extraliga, 1. a 2. ligy) musely být 12. března přerušeny a k podobným krokům přistoupily i jednotlivé krajské šachové svazy (někde byly krajské soutěže rovnou ukončeny). Z turnajů pořádaných v České republice bylo odloženo např. MČR dětí do 8 let (původně naplánováno na termín 28. – 29. 3.), dále Turnaje šachových nadějí 2020 (původně naplánováné na 9. – 13. 4.) či MČR amatérů (původně naplánováno na 30. 4. – 3. 5.). Mezinárodní akce FIDE a ECU byly taktéž přeloženy.
Poslední velkou mezinárodní sportovní akcí (nejen v šachovém světě) byl dlouho Turnaj kandidátů v Jekatěrinburgu. Bohužel i tento turnaj byl přerušen, konkrétně po odehrání 7. kola. V něm porazil francouzský velmistr Maxime Vachier-Lagrave domácího Jana Něpomňaščiho a tito dva hráči vévodí průběžné tabulce se ziskem 4,5 bodu ze 7 kol. Vítěz turnaje získá právo vyzvat v zápase o titul mistra světa Magnuse Carlsena. Bližší informace naleznete na webu ŠSČR.

Šachy žijí online!

Přes aktuálně nepříznivou situaci ohledně sportovních i jiných akcí mají šachy jistou výhodu v možnosti hraní a trénovaní po internetu. Díky úsilí FM Michala Novotného je možné si každý den zahrát velký turnaj na serveru lichess.org (podrobnosti zde), BŠŠ nabízí svá tréninková videa široké veřejnosti a Martin Beil připravil Velikonoční kalendář s Online šachovými testy. Cyklus přednášek „Trénujte s mistry“ pokračuje i v dubnu a pro šachovou výuku i přes uzavřené školy je možné využívat online platformu LearningChess. Dále si můžete v dubnu zahrát online šachovou simultánku s velmistrem nebo si užít Hodinku s mistrem. Pokud máte trenérské ambice, rádi Vám připomeneme možnost zúčastnit se online školení trenérů 4. třídy.

Informace a zajímavosti ŠSČR:

  • VV ŠSČR se sešel 30. března 2020 ke své 142. schůzi pomocí Skype konference, komuniké naleznete zde
  • Zápis z konference ŠSČR konané 29. 2. 2020 v Havlíčkově Brodě naleznete na webu ŠSČR
  • Vyhodnocení grantového řízení na projekty popularizující šachy pro rok 2020 naleznete zde
  • Komise mládeže ŠSČR vybrala vítěznou nabídku v konkurzu na pořadatele MČR mládeže v rapid šachu pro rok 2020, hrát by se mělo 4. – 6. 9. 2020 v Českých Budějovicích (pokud to situace v ČR dovolí)
  • Komise mládeže ŠSČR vybrala vítěznou nabídku v konkurzu na pořadatele MČR juniorů a juniorek v rapid šachu pro rok 2020, hrát by se mělo 19. – 20. 9. 2020 v České Třebové (pokud to situace v ČR dovolí)
  • Komise mládeže ŠSČR vyhlašuje konkurz na pořadatele MČR juniorek a Polofinále MČR juniorů 2020, uzávěrka konkurzu je 30. 4. 2020

Napsat komentář