Červnový Newsletter ŠSČR

Mistrovství Evropy v online rapid šachu

Tisíce šachistů a šachistek se zúčastnily online mistrovství Evropy v rapid šachu, které se konalo v řadě kategorií od 16. do 31. května na portále chess.com. Českou republiku celkově reprezentovaly stovky hráček a hráčů. Nejvýraznější úspěch zaznamenal Richard Stalmach, který dokázal vyhrát kategorii B. Dále desetiletý Roman Popov získal bronzovou medaili v kategorii A a Václav Finěk uhrál celkové sedmé místo v kategorii C. Velký úspěch zaznamenala naše dlouholetá šachová jednička, velmistr David Navara, kterého až v posledním kole vyřazovacího finále ME porazil ruský velmistr Alexej Sarana a náš reprezentant tak získal stříbrnou medaili.
Finále šachového online ME bylo přenášeno živě na webu ČT Sport s komentářem Martina Petra, Navarův úspěch měl ohlas i na nešachových serverech.
David Navara – Vugar Asadli, finále ME v online rapid šachu 2020, BNT
diagram Navara-Asadli

Jedná se o rozhodující pozici rozstřelu prvního kola, ve které David Navara našel fantastický tah 40. Jf6+!!, dále přišlo 40…Kg6 41. Dg4+ Kf7 42. De6+ Kg6 43.De8+ Kg5 44.Ve5+ Kf4 45. Jh5 mat.

 

Aktuální situace ohledně soutěží družstev a turnajů v České republice

Jak již bylo uvedeno v minulém Newsletteru, 1. a 2. ligy budou dohrány v červnových termínech. Díky příznivější epidemiologické situaci v ČR nebude povinné pro hráče a rozhodčí nosit při zápasech roušky ani dodržovat rozestup 2 metrů. Podrobné a aktualizované informace naleznete na webu ŠSČR. Aktualizovaný přehled soutěží řízených STK ŠSČR naleznete zde. Pozitivní informace se v poslední době objevují v přehledu klasických turnajů na webu ŠSCR, např. by se měl uskutečnit šachový festival v Českých Budějovicích (1. – 9. července) nebo Přebor Vsetína (4. – 10. července). Jednou z prvních offline akcí posledních měsíců byl zápas mezi GM Veličkou a FM Šormem, který skončil vítězstvím Daniela Šorma 8,5 – 7,5.

 

Mládež nezahálí ani v době koronavirové

Ve dnech 5. – 6. května se uskutečnil online mládežnický přátelský zápas mezi Českou republikou a Izraelem, který bohužel skončil porážkou našich barev. Hodnocení zápasu od FM Vlasáka naleznete na webu ŠSČR. Následně 14. – 17. května probíhalo první online soustředění mládeže pod vedením Sergeje Movsesjana. Podrobnosti o soustředění sepsal Jakub Kůsa. Aktualizované informace k projektu „Scouting“ naleznete na webu ŠSČR.

 

Online aktivity nepolevují

Online šachové aktivity nepolevují ani po rozvolnění některých omezení v souvislosti s koronavirovou epidemií. Parta mladých šachistů založila YouTube kanál TopŠach a na začátek června plánuje uzavřený online turnaj TopŠach Trophy 2020. Bližší informace naleznete v rozhovoru na webu ŠSČR. České ženy obsadily třetí místo ve skupině B online mezistátních zápasů žen , finálový turnaj se odehraje 4. června 2020 na portále Lichess. Pro zájemce o řešení šachových úloh je připraven nový tréninkový kalendář s Online šachovými testy na webu Galerie Dolmen. Soutěž probíhá od 25. května do 30. června 2020 a je možné se přidat kdykoliv v tomto období. Při online výuce je možné zdarma využít portál LearningChess pro šachové oddíly i kroužky ve školách, které nejsou zapojeny do projektu Šachy do škol. Dále IM Jaroslav Bureš natočil sérii videí pro šachové začátečníky a pokud sami pořádáte online turnaj, můžete ho zařadit do FIDE programu Checkmate Coronavirus.

 

Informace a zajímavosti ŠSČR:

Napsat komentář