Říjnový Newsletter ŠSČR

Začátek tohoto vydání bude trochu odlišný. Jelikož se občas mění různá nařízení či zákony, dovolujeme si vás upozornit na jednu změnu týkající se datových schránek.
Budou totiž povinné pro všechny!
Od 1. ledna 2023 budou mít nově ze zákona (zákon č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů) povinnost všechny právnické osoby, tedy i spolky, zřídit si datovou schránku. Pokud tak některý ze spolků neučiní, bude mu datová schránka nejpozději do 31. 3. 2023 zřízena automaticky Ministerstvem vnitra.
Podrobné informace ke zřízení datové schránky jsou uvedeny
ve Zpravodaji České unie sportustrana 12 a 13.
Do výzvy Můj Klub 2023 se budou moci podávat žádosti pouze prostřednictvím datové schránky – jiný způsob nebude možný. Proto doporučujeme všem spolkům, aby byly na podání žádosti připraveny a svoji datovou schránku začaly zařizovat co nejdříve.
Zřízení datové schránky na základě žádosti může trvat v řádu týdnů! Vše, co se týče Dotace Můj Klub 2023, naleznete níže.
Po této legislativní informaci zpět k tradičnímu Newsletteru.

Mistrovství světa mládeže hostila Mamaia

Ve dnech 6.-16. 9. 2022 se v rumunské Mamaia uskutečnilo MS v kategoriích U14, U16 a U18. Českou republiku reprezentovalo celkem 8 mládežníků. Jmenovitě Jakub Kůsa, Marek Miča (oba Open 18), Pavlína Dudová (Girls 18), Jáchym Šmolík (Open 16), Anna Voříšková (Girls 16), Daniel Pražák, Vladimír Veverka (oba Open 14) a Lucie Rybáčková (Girls 14).
Celá reprezentace by se neobešla bez trenérského doprovodu v podání dvojice Lukáš Vlasák a Jakub Rabatin.
Program tohoto turnaje byl nabitý. Hrálo se na 11 kol tempem 90 minut KO (bez přídavku 30 minut po 40. tahu) + 30 sekund na každý provedený tah. Každý den se odehrálo jedno kolo, tudíž si mládežníci museli umět rozvrhnout síly a energii do dalších soubojů.
Po úvodních třech kolech se nejvíce zadařilo Anně Voříškové. Start se české dívce povedl, 100% úspěšnost ji tak dodávala na odvaze do dalších bojů. Noční můru zažívala Pavlína Dudová, té se počátek turnaje nedařil a po třech porážkách tak musela v následných partiích pořádně zabrat.
David Kaňovský shrnul dění po šestém kole následovně: „Šesté kolo přineslo úplně stejné výsledkové „žně“. Skvělé je, že opět vyhrál Jáchym Šmolík, který se tak se 4,5 body ze 6 partií opět dostává na přední stoly své kategorie. Bodově je za Jáchymem v tuto chvíli Lucka, která má na svém kontě čtyři výhry a dvě prohry. Bohužel po skvělém startu se přestalo dařit Aničce Voříškové, která má na svém kontě velkou rošádu. Snad v sedmém kole tuto šňůru konečně přeruší! Ještě doplníme, že v sedmém kole uvidíme na on-linu Jáchyma a Lucku, tak držte palce nejen jim, ale i ostatním členům naší výpravy!“
Po devátém kole vedli v naší reprezentaci Jáchym Šmolík s Luckou Rybáčkovou s 6 body na kontech. V těsném závěsu byl Jakub Kůsa s 5,5 body. Zbytek české výpravy měl max. 50 % možně získaných bodů. Nutno dodat, že Pavlína Dudová si zpravila „šachovou chuť“ se 4,5 body u svého jména.
Závěr turnaje se našim mládežníkům moc nevyvedl. Pavlíně Dudové se jak start, tak i naneštěstí cíl nepodařil. Se 4,5 body tak obsadila 64. místo. Stejný počet bodů měl i Vladimír Veverka. Ač měl méně proher než Pavlína, z 11 kol zvítězil pouze jednou a tím obsadil 104. příčku ve své kategorii. Aničce Voříškové se nepovedl střed turnaje. Ke konci si připsala nějaký ten bodík, a tak s 5 body obsadila 52. pozici v kategorii Girls 16. Shodný počet bodů měl i Marek Miča. Konec turnaje doremizoval. Umístění tomu také odpovídalo, 76. Daniel Pražák v Open 14 nahrál 6 bodů a stejně jak Pavlína obsadil 64. místo. Jáchym Šmolík mohl pomýšlet v závěru turnaje na umístění v Top 20. Bohužel se ziskem 0,5 bodu v posledních dvou kolech na něj vyšlo 25. místo. Po celkem solidním výkonu si Jakub Kůsa přihrál na konto 7 bodů a celkové 21. místo. Lucka Rybáčková získala stejný počet bodů a ve své kategorii se umístila v Top 20, konkrétně 18. Nutno dodat, že Lucce jednoznačně náleží titul největší bojovník/bojovnice české výpravy, protože z 11 partií neměla ani jednu remízu.
Česká reprezentace tak předvedla slušný výkon. Celá osmička bojovala do posledního tahu, a to je velmi důležité!
foto-vypravy-mladezniku

Česká reprezentace mládežníků, zleva: Pavlína Dudová, Anna Voříšková, Marek Miča, Jakub Kůsa, Jáchym Šmolík, Lucie Rybáčková, Daniel Pražák a Vladimír Veverka

Výsledky naleznete na stránkách chess results
Fotografie + shrnutí jednotlivých kol na webu ŠSČR

Mistrovství družstev 2022 v blesku a rapidu minulostí

Ve dnech 10. – 11. 9. 2022 se konalo v turnovském kulturním domě Střelnice každoroční MČR 4členných týmů v bleskovém a následně také rapid šachu. Celou akci zahájil starosta Ing. Tomáš Hocke u příležitosti oslav 750 let města Turnova. Na startu obou soutěží se sešlo 29, resp. 33 družstev. V obou turnajích byly nejvýše nasazené extraligové týmy Lysé nad Labem, ŠK Líně, Moravské Slavie Brno, DP Praha a také domácího Turnova. Mezi těmito týmy se rozhodovalo o celkovém pořadí a o stupních vítězů. Po napjatých bojích se ve zrychleném tempu těšil z výhry tým Lysá nad Labem. Stříbra se ujal celek ZIKUDA Turnov A. Bronzovou medaili si odvezla Moravská Slavia Brno A. V rapidu bronz opět připadl brněnskému mužstvu. Druhou příčku si Turnov vyměnil s ŠK Líně. Zlato si celkem suverénně, a opět, zajistil tým Lysé nad Labem. Výsledky a fotografie naleznete na našem webu.

Evropský klubový pohár zná vítěze

V neděli 2. 10. 2022 se v rakouském Mayerhofenu sjely nejlepší týmy evropské scény. Českou republiku reprezentovaly 3 mužské celky. I letos se Nový Bor pokusil o získání té nejvyšší příčky. Dle papírových předpokladů byl velmi blízko, tým byl 2. nasazeným. Startovní listina mohla nabídnout mnoho zvučných jmen jako Magnus Carlsen, Viswanathan Anand či Maxime Vachier-Lagrave.
Po čtvrtém kole se našim celkům dařilo dobře. BŠS Frýdek-Místek obsazoval 31. příčku (4 body) z celkových 70 družstev. Do Top 10 se chtěla mermomocí dostat Moravská Slavia Brno. Byla tomu velmi blízko, se 6 body totiž okupovala 12. místo a dýchala na záda Carlsenovu mužstvu.
A Nový Bor? Ten si nemohl přát lepší start. Jako jediný celek si držel 100% úspěšnost, což znamenalo 1. příčka s 8 body na kontě! Právě ve 4. kole se náš nejlepší tuzemský klub utkal s Offerspill. I přes výhru mistra světa, Skandinávci nestačili na českou mašinu, a tak těsně prohráli 2,5 : 3,5.
Páté kolo nabídlo strhující podívanou. Nový Bor o prozatímní zlato vyzval první nasazený celek v čele s Anandem, a to CSU ASE Superbet. Brněnský tým se utkal s nelehkým soupeřem Vugar Gashimov. Frýdečtí muži si chtěli připsat 2 body výhrou nad slovenskou ŠK Modrou.
Frýdku-Místku však těsně protekl zápas mezi prsty. Slovenský celek si tak připsal 2 body díky výhře 3,5 : 2,5 (BŠS Frýdek-Místek 44. příčka). Čeští fanoušci tak věřili, že zbývající tuzemské celky získají důležité body o udržení mezi Top 10. Avšak brněnští svému ázerbájdžánskému soupeři nestačili a poměrem 2,5 : 3,5 se bez přípisu bodů prozatímně sesunuli na 16. místo.
„Souboj titánů“ mezi 2 nejlepšími celky dle startovní listiny tak nabízel poslední příležitost pro český úspěch na rakouské půdě. Novoborští rozehráli své partie velmi solidním způsobem. Tým Ananda tak musel tahat za kratší konec. Po pár remízách se zápas vyvíjel dobře. Na zbylých 3 šachovnicích si český celek držel výhodu. Novému Boru se povedl velmi famózní výsledek, výhra 4,5 : 1,5 s přípisem 2 bodů do tabulky!
Následující den se odehrálo předposlední kolo. České barvy získaly plný počet 6 bodů. Frýdek porazil kosovský celek Dardania poměrem 4 : 2. „Morenda“ nekompromisně srazila na kolena španělské mužstvo 5,5 : 0,5. Andreu Valencia Origin Chess tak mohl být rád, že neschytal tzv. „kanára“. Nový Bor se utkal s Schachclub Viernheim. Zápas byl velice těžký a také nesmírně důležitý. Německý celek vstupoval do 6. kola s 9 body, novoborští s 10. Po „přestřelce“ o prozatímní zlato si český tým dokázal lépe poradit, a tak mohl slavit další cenné 2 body.
V sedmém kole, zároveň posledním, si frýdečtí zahráli s tureckým mužstvem Denizsu Aquamatch. Bohužel si mladíci neporadili nejlépe, a tak se s šampionátem loučili s prohrou 2 : 4 (46. místo se 6 body). Brněnští zahráli o něco lepší výsledek. Utkali se s týmem Sentimento Ajka. Po vyrovnané bitvě souboj skončil smírně (14. místo s 9 body).
Novoborským stačila pouhá remíza, avšak většina doufala ve 100% úspěšnost v turnaji. Proti Harikrishnově týmu nastoupily jména Vachier-Lagrave, Esipenko či Alekseenko. Tudíž i poslední kolo nebyla žádná procházka růžovým sadem… Český mistr však ukázal svou extraformu a dokázal přehrát francouzský celek 3,5 : 2,5. Se 14 body tak Nový Bor obsadil 1. příčku. 100% úspěšnost v takto nabitém poli je něco neuvěřitelného. Evropskými šampiony pro rok 2022 se tak stává český tým, ŠK Nový Bor. Za celý český šach gratulujeme!
Čeští fanoušci si tak nemohli přát nic lepšího. Nejlepší tuzemský tým získal titul, Moravská Slavia Brno si polepšila o 2 příčky a mladíci Frýdku získali mnoho cenných zkušeností. Děkujeme našim třem mužstvům za výborné reprezentování.

zapas-novy-bor

ŠK Nový Bor (foto Walter Kastner)

Dotace Můj klub 2023

Národní sportovní agentura na svých stránkách zveřejnila výzvu Můj Klub 2023. Výzva je zaměřena na podporu sportovních klubů, tělovýchovných a tělocvičných jednot, které se věnují sportování dětí a mládeže od 4 do 19 let. Žádost (včetně příloh) je nutné podat datovou schránkou žadatele nebo datovou schránkou zmocněnce. Podrobnější informace naleznete na webu ŠSČR.

Skandál ve světě šachu rezonuje médii

Většina šachové populace vnímá aktuální dění, které se týká mladého Američana jménem Hans Niemann. Samotný mistr světa, Magnus Carlsen, se nechal slyšet, že je přesvědčen o jistém způsobu podvádění mladíka. Po pár týdnech se přidala další velká jména, která nepřímo sdělila jisté domněnky a naklonění k názoru Nora. Na webu Seznam Zpráv naleznete vyjádření předsedy ŠSČR, Martina Petra.
Diagram k zapřemýšlení ze 44. olympiády v Chennai 2022
Demchenko, Svitlana (CAN) – Rivera Negron, Yanira (PRI), 5. kolo
diagram-Olympiada-2022
Najdete vyhrávající tah za bílého?

Rubrika jednou větou

A na závěr pro vás máme stručný kalendář blížících se šachových událostí:

9. 10. 2022 1. liga východ – 2. kolo, 1. liga západ – 1. kolo
11.–23. 10. 2022 World Juniors U20 Championships
15. 10. 2022 Extraliga – 1. kolo
16.–22. 10. 2022 The 46th Guernsey International Chess Festival
16. 10. 2022 Extraliga – 2. kolo
16. 10. 2022 2. ligy – 1. kolo
20.–30. 10. 2022 World Amateur Championship
22.–29. 10. 2022 Mistrovství Čech do 16 let
24. 10.–6. 11. 2022 FIDE Women’s Candidates 2022/23, Pool A
25.–30. 10. 2022 Mistrovství Moravy s Slezska mládeže do 16 let
25.–30. 10. 2022 FIDE World Fischer Random Chess Championship
26. 10.–5. 11. 2022 European Senior Team Chess Championship
28. 10.–2. 11. 2022 Uppsala Young Champions
30. 10. 2022 1. liga západ – 2. kolo
31. 10. 2022 O šachového krále BBéčka
5.–6. 11. 2022 Scouting Čechy
5.–15. 11. 2022 European Youth Chess Championship
5.–12. 11. 2022 Open Hradec Králové
6. 11. 2022 2. ligy – 2. kolo
12.–19. 11. 2022 Polofinále MČR juniorů a juniorek
12.–19. 11. 2022 Open Brno

Kompletní kalendář naleznete na webu ŠSČR.

Napsat komentář